Margaret Atwoodin Orjattaresi on ahdistava ja pelottava dystopia elämästä vanhatestamentillisessa yhteiskunnassa.

Maantieteellisesti kirjan tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltojen alueelle. Erilaisten katastrofien jälkeen vallan ottavat kuin huomaamatta jyrkän linjan kristilliset fundamentalistit. Ihmisten elämää aloitetaan rajoittaa vetoamalla yleiseen turvallisuuteen. Eräänä päivänä naisten työssäkäynti ja rahankäyttö kielletään. Toiseen kertaan avioituneiden liitot julistetaan laittomiksi. Sanat julistetaan vaarallisiksi. Ihmisten hedelmällisyys on laskenut huomattavasti. Turvatakseen oman valtansa valtaapitävät ottavat hedelmälliset naiset suvunjatkamiskäyttöön hyvissä asemissa oleville miehille. Muut naiset jaotellaanvaimoiksi sekä martoiksi, jotka tekevät kotitaloustyöt että alempiarvoisten miesten säästövaimoiksi. Ihmiset jotka eivät sopeudu joko teloitetaan tai lähetetään vaarallisiin ja saastuneisiin siirtokuntiin. Yhteiskunta käy koko ajan sotaa muiden uskonnollisten ryhmittymien kanssa. Kaikkea valvotaan koko ajan.

Kirjan päähenkilö Frediläinen on tälläinen synnytyskone, orjatar joka on menettänyt jopa oman nimensä. Hän elää komentajan taloudessa tarkoituksenaan saada aikaan lapsi komentajan vaimolle. Kirjassa kerrotaan Frediläisen elämästä Gileadissa, uudessa maailmassa. Samalla hän muistelee entistä elämäänsä ja kuinka se mureni. Ennen Gileadin valtaannousua hän eli hyvää elämää miehensä ja tyttärensä kanssa. Perhe yritti paeta yli rajan, mutta epäonnistui. Nainen ei tiedä miehensä ja tyttärensä kohtaloa. Epäonnistuneen paon jälkeen hänet oli viety Punakeskukseen, jossa naisista koulitaan orjattaria. Nyt hän on jo toisessa asemapaikassaan saamatta lasta. Uskonto kieltää raskauden alkuunsaamisessa lääketieteen keinot. Miehen mahdollinen hedelmättömyys on kielletty, joten vika on aina naisessa. Raskautta yritetään saada alkuun seremoniallisissa yhdynnöissä. Ainoana muuna tehtävänään Frediläinen saa käydä ostoksilla toisen orjattaren kanssa. Vaihtelua yksitoikkoiseen arkeen tuovat harvinaiset lapsen syntymät, rukousriehat ja pelastajaiset, joissa orjattaret saavat osallistua teloitusten täytäntöönpanoon. Systeemi ei kuitenkaan ole aukoton. Hänen kumppaniorjattarellaan osoittautuu olevan yhteyksiä kapinallisiin. Komentaja haluaa naiselta jotain muutakin kuin seremoniallisen yhdynnän suotuisiin aikoihin. Komentajan vaimokin osoittaa inhimillisiä piirteitä lapsen halussaan järjestämällä Frediläisen tekemisiin talouden autonkuljettajan kanssa. Lasta ei ala kuulua ja Frediläisen aika alkaa käydä vähiin. Frediläisen tarina loppuu mustan auto tullessa hakemaan häntä. Hän ei tiedä ovatko kyseessä Gileadin silmät vai pelastavat kapinalliset.

Kirjan lopussa hypätään kauas tulevaisuuteen. Käynnissä on historian tutkijoiden kokous, jossa käsitellään Gileadin yhteiskuntaa. Frediläisen tarinaa esitellään löydettyjen ja säilyneiden äänitteiden perusteella. Niistä ei kuitenkaan tarkemmin selviä Frediläisen kohtalo.

Kirjastossa Orjattaresi oli luokiteltu scifi- ja fantasiakirjallisuuteen. Toisaalta kirja on silkkaa kauheaa kuvitelmaa, toisaalta siinä on paljon asioita , jotka ovat olleet tai ovat totta jossain puolella maailmaa. Vaikuttavan sisällön ohella kirja on myös todella hhyvin kirjoitettu.