Tulen ja jään kevät jatkaa Kähkösen aiemmista romaaneista tutun Tuomen perheen tarinaa. Romaanin tapahtuma-aika on syystalvesta 1940 kesään 1941. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Talvi on tulossa Kuopioon. Lassin sisar Hilda on Tuomen perheen pääasiallinen elättäjä pyykkärinä. Anna on ollut kesän lehdenjakajana, mutta nyt se työ on loppu. Lassi ei vielä töihin kykene, vaikka onkin jo saamassa toimintakykyään takaisin. Evakko Helvi on tyttärensä Marin kanssa muuttanut pois pihasta ja elää nyt surkeissa oloissa laitakaupungilla. Tuomen perheen naapurissa asuu puoliorpo Juho, joka pääsee sotakasvatiksi rouva Lehtovuoren luo. Syksyn viimeisellä laivalla Kuopioon saapuu myös englantilainen Mulligan, joka kietoutuu sekä rouva Lehtovuoren että Tuomen perheen elämään. Helvi sairastuu ja Mari joutuu sattuman kautta takaisin Tuomien pihapiirin elämään. Helvi järjestää Annalle työpaikan ravintola Tatraan ja Hilda ostaa oman mankelin riideltyään veljensä kanssa. Elämä on asettumassa uomiinsa, kun syttyy uusi sota.

 

Pidin kirjasta paljon. Ihailen Kähkösen kielenkäyttöä ja kykyä kuvata henkilöitään. Tämän kirjan mieleisimmäksi henkilöksi tuli Hilda.