Enid Blyton tunnetaan parhaiten Viisikoiden ja muiden nuorten seikkailukirjojen tekijänä. Suomeksi on nyt julkaistu Barbara Stoneyn elämäkerta Blytonista. Minä en tiennyt ennen tätä kirjaa mitään Blytonin henkilöstä, joten kirja oli mielenkiintoista luettavaa.

Lapsena Enid oli oikea isäntyttö. Isä kannusti Enidiä kirjoittamaa ja mm. tutkimaan luontoa. Äiti olisi  halunnnut Enidistä perinteisen taloustöistä huolehtivan tytön. Perheessä oli kaksi nuorempaa veljeä. Vanhemmat erosivat Enidin ollessa hieman toisella kymmenellä. Se oli suuri kriisi tytölle. Vanhempana Enid katkaisi äitiinsä ja oli etäinen veljilleen ja isälleen. Hän kouluttautui pienten lasten opettajaksi. Opettajana ollessaan Enid alkoi tarjota kirjoituksiaan eri lehdille. Lapsille ja opettajille suunnatut kirjoitukset saivat suuren suosion. Hän alkoi kirjoittaa kirjoja lapsille ja nuorille. Myöhemmin hän siirtyi päätoimiseksi kirjailijaksi. Enid Blyton meni naimisiin erään kustantajansa kanssa. He saivat kaksi tytärtä. Myöhemmin 40-luvulla Enid erosi ja meni uudelleen naimisiin. Enid oli koko ajan hyvin tuottelias. Kotia ja perhettä oli hoitamassa palveluskunta. 50-luvun loppupuolella Enidin kirjojen sisältöä arvosteltiin lapsille sopimattomaksi, kaavanaisiksi ja kieleltään kehnoiksi ja epäiltiin hänen käyttävän haamukirjoittajia. Enid oli tunne-elämältään hyvin sulkeutunut. Huonojen kokemusten jälkeen hän sulki ne pois mielestään. Hän ei puhunut lapsilleen mitään omasta menneisyydestä. Avioeronsa jälkeen Enid ei antanut lastensa ja heidän isänsä tavata enää.

Olen joskus lukenut kaikki Viisikot, Salaisuus-, SOS- ja Seikkailusarjat. Niksuun ja lelumaahan olen tutustunut lasten seuraaman tv-sarjasta. Muistelen lukemiani kirjoja ihan myönteisesti. Ne olivat hauskoja, sujuvia. seikkailullisia ja päättyivät onnellisesti. Eniten pidin Salaisuus-sarjasta. En ole nyt aikuisiällä lukenut yhtään uudelleen. Voisi ollakin mielenkiintoista selailla ja lukea joku entinen suosikki.

Eniten hämmästyin todella mittavaa tuotantoa. Luettelo julkaisusta vuosilta 1922-68 on noin 50 sivua ja suomennettuja nimekkeitäkin kertyy yli neljä sivua. Kunnioitettava saavutus.